Kuvvet Yurdakul'un kişisel web sitesidir
İNSAN ÖMRÜ YEDİ SENE
Yedi yaşına kadar ne yaşadıysan yaşadın, sonra müfredat başlıyor. Sağ olsun müfredat. İnsan kalan son zerrelerimizi de emiyor, elleriyle yoğuruyor, poğaça yapıyor bizi. Öyle bekliyoruz poğaçalar hâlinde. Yeni sınav ne zaman? Seneye. Gözlerimizde anlam, hâlimizde derman, aklımızda ışık kalmıyor. İnsan ömrü yedi sene, sonra testler başlıyor. İçi boş yuvarlaklarla saldırıyorlar bir neslin hayal gücüne. Hedefin ne? Yetmiş almak. Burası neresi? Dersane. “E”, hiçbiri oluyoruz böylece. İnsan ömrü yedi sene. Bir sabah elimizden tutup okula götürüyorlar. Sonra? Talim ve terbiye!
Yeni nesli daha nasıl etkisiz hâle getirebiliriz diye her sene birbirinden parlak buluşlarla çıkıyorlar karşımıza. Son durum şöyle: İlkokuldan başlayarak üniversite bitene kadar girilen sınav sayısı 739! Yalnızca ilkokulda girilen sınav sayısı 182! Ortaöğretimde girilen sınav sayısı 318! Dersanede girilen sınav sayısı 118! Eğitim-Sen’in araştırması, üniversitelerde girilen sınav sayısının dört yıl boyunca ortalama 120 olduğunu söylüyor. Zorunlu sınavlar ve üniversite sonrası girilen sınavlar da ilave edildiğinde, yedi yaşına kadar insan kalmış zihniyetlerin muma çevrilmesi yaklaşık bin sınavla sağlanıyor. Bin sınav! Bu sınavlara girmeme hakkı bulunmadığı gibi bedava da girilmiyor. Yine Eğitim-Sen’in araştırmasına göre, SBS’ye hazırlanmak için 12.700 TL, ÖSS için 18.500 TL şart! Bizi insanlıktan çıkarsınlar, hayatlarımızı dört seçeneğe hapsetsinler diye kuzu kuzu ödeme yapıyoruz. Bitmiyor. YGS, LYS, KPSS derken on yıl boyunca sınavlara hazırlık için harcanan para en az 34.000 TL! O da ben bunu yazarken. Sen okurken daha beter olacağına eminim imdat.
Bu parayı ödeyince de peşimizi bırakmıyorlar. Yirmi yaşına gelen bir genç ömrünün on senesini sınavlara hazırlanarak geçiriyor. Yirmi yaşından sonraki on senesini de değişiklik olsun diye sınavlara hazırlanak geçirecek, bir iş bulursa üç kuruşa posası çıkana kadar sömürülecek, içinde yapamadıklarının efkârı, dışı kahır, gerisi ıstırap ömrünü tüketecektir. Dürüst cemaat “Nasıl bilirdiniz?” sorusuna hep bir ağızdan verecektir. “Şaşkın!”
Bin tane sınava sokuyorlar, sınava girilmeyen zamanları bir sonraki sınavın hayaletine yem ediyorlar
Da ne oluyor?
De'yi “Da'yı ayıramıyoruz. Da ne oluyor? İşte yine bilmem ne sınavında altı yüz bin lise son sınıf öğrencisi seksenden yediyi çıkaramıyor. Çıkaramaz.
A ile b ile c ile d ile dövülmekten ne şuur, ne umut ne haysiyet kalıyor. Milyonlarca çocuğun, gencin tükenişi böyle örgütleniyor. Aydınlar görmüyor onları, partiler görmüyor. Olmayan konularla boğuşmaktan vakit kalmıyor yeni neslin hâline. İnsan ömrü yedi sene. İmdat. Sonra müfredat. Sonra talim ve terbiye!